Wat is Chiro?

Wat is Chiro Schorisse?

De Chiro is een christelijke jeugdbeweging in Vlaanderen en Brussel. Het ledenaantal van Chirojeugd Vlaanderen schommelt rond de honderdduizend leden. De Chiro is hiermee de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen. Zij bestaat uit een kleine duizend groepen, waar Chiro Schorisse er één van is.

Elke groep wordt ondersteund door koepelorganisaties op lokaal, regionaal en nationaal vlak. Zo behoort Chiro Schorisse tot het Gewest Vlaamse Ardennen (VLARD) en het Verbond Heuvelland. Daarnaast neemt Chiro Schorisse ook deel aan vergaderingen en activiteiten van jeugdraad Maarkedal.

De Chirogroepen brengen kinderen en jongeren in hun vrije tijd samen, zonder onderscheid. Via spel laten we hen ervaringen opdoen, leren we hen samenleven en bieden we hen een kijk op zichzelf en op de wereld. Chiro Schorisse volgt deze missies op en met onze energieke gemotiveerde leidingsploeg proberen wij op elk van onze activiteiten en kampen het beste van onszelf te geven voor onze leden. Onze deur staat dan ook nog steeds wagenwijd open voor nieuwe vrienden die deel willen uitmaken van de tofste jeugdbeweging van het land, en deelnemen aan activiteiten, leuker dan je je ooit kon inbeelden!

Meer info over de visie van Chiro Nationaal vind je op: www.chiro.be

Wie zijn wij?

Chiro Schorisse zag het levenslicht in het werkjaar 1972-1973. Dat is al ondertussen al 46 jaar!

Nog steeds staan wij met de leidingsploeg even gemotiveerd klaar om leuke activiteiten ineen te boksen en onze jaarlijkse evementen te organiseren.

Chiro Schorisse groeit ieder jaar in ledenaantal en dat is fijn! 

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

We staan voor jullie klaar op zondagnamiddag van 14-17h in onze lokalen in de Hofveldstraat 40-42.

Voor onze oudere afdelingen kunnen er eventueel daarnaast nog avondactiviteiten doorgaan.

We nemen ook regelmatig en met veel enthousiasme deel aan de activiteiten van de Jeugdraad en het Chiro gewest. 

Jaarthema Chiro Nationaal 2019-2020: Grenzeloos Chiro

We eten taco's, onze kleren zijn 'made in China', we slapen in Zweedse bedden en we chatten met mensen aan de andere kant van de wereld. Ja, we zijn wereldburgers. We horen of lezen verhalen over mensen aan de andere kant van de wereld. Maar we weten niet altijd wie ze echt zijn. met 'Grenzeloos Chiro' willen we buiten onze eigen Chirogrenzen gaan en andere jeugdbewegingen ontmoeten over de landgrenzen heen! 

Waarom grenzeloos Chiro? 

In spel kunnen we elkaar vinden: iedereen speelt. Overal zijn er jeugdbewegingen met dezelfde doelen bezig: Kinderen en jongeren laten organiseren, leren, ervaren, spelen. Door te focussen op 'internationaal' willen we Chiroleden en -leiding motiveren om hun blik te verruimen en uit hun comfortzone te treden. We willen hen in ontmoeting laten gaanm et jongen van over heel de wereld. Met de Chiro maken we ten slotten als stichtend lid bovendien deel uit van een internationaal netwerk van jeugdbewegingen, de Fimcap* 

De Fimcap is een internationale katholieke confederatie van jeugdbewegingen. De naam is een letterwoord: 'Fédération International des Mouvements Catholiques d'Action Paroissiale. Fimcap telt 29 organisaties in 26 landen

Met dit jaarthema willen we dat netwerk en de mogelijkheden die dat netwerk biedt in de kijker zetten